Sevärdheter

I London finns det något för alla att se och göra oavsett vad du har för intressen. Här finns det massor av aktiviteter att välja mellan för allt från barnfamiljer och par till kompisgäng och företag.

St. Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral är en av Londons mest ikoniska byggnader och ett enastående exempel på engelsk barockarkitektur. Katedralen har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 17-talet och har varit vittne till många viktiga händelser i Storbritanniens historia.

St. Paul’s Cathedral är känt för sin imponerande kuppol, som är en av de största i världen. Den nuvarande katedralen ritades av den berömde arkitekten Sir Christopher Wren och byggdes under 1700-talet efter att den föregående katedralen förstörts i Stora branden i London 1666. St. Paul’s blev en symbol för Londons återuppbyggnad och har sedan dess varit en viktig del av stadens skyline.

Under åren har katedralen varit värd för många betydelsefulla evenemang, inklusive kungliga bröllop och statsbegravningar. Den har också spelat en central roll i Storbritanniens militära historia, med ceremonier som hedrar krigshjältar som hertigen av Wellington och Sir Winston Churchill.

Andra sevärdheter i närheten

När du har utforskat St. Paul’s Cathedral kan du också ta dig tid att besöka några andra närliggande sevärdheter, inklusive:

 • Millennium Bridge är en modern gångbro som leder direkt till Tate Modern, ett framstående konstmuseum, och ger en fantastisk utsikt över Themsen och St. Paul’s.
 • The Shard är europas högsta skyskrapa och erbjuder en hisnande utsikt över London. Det ligger inte långt från St. Paul’s och kan vara ett imponerande tillskott till din sightseeinglista.
 • Borough Market är en livlig och pittoresk marknad med många stånd som erbjuder delikatesser, färsk mat och internationella rätter. Perfekt för en måltid eller några souvenirinköp.

Sammanfattningsvis är St. Paul’s Cathedral en ikonisk plats med en fascinerande historia och imponerande arkitektur. Genom att följa dessa tips och inkludera några närliggande sevärdheter i din resplan kommer du att få en minnesvärd och rik London-upplevelse.

St. Paul’s Cathedral Läs mer »

Rosettastenen

Rosettastenen, en av de mest framstående och betydelsefulla artefakterna på British Museum, är en viktig symbol för dechiffreringen av det forntida Egyptens hieroglyfer. Stenen är en fragment av en större granitplatta som upptäcktes år 1799 i Rosetta, en liten stad i norra Egypten. Dess inskriptioner spelade en avgörande roll i att låsa upp de mystiska hieroglyferna och förstå den forntida egyptiska skriftsystemet.

Rosettastenen är särskilt bemärkelsesvärd för att den bär inskriptioner på tre olika skriftsystem: forntida egyptiska hieroglyfer, demotisk skrift och grekiska. Den upptäcktes under Napoleon Bonapartes Egyptiska kampanj och hamnade senare i brittiska händer efter slaget vid Alexandria och den efterföljande franska kapitulationen.

Det var den unga franske forskaren Jean-François Champollion som tog på sig den monumental uppgiften att dechiffrera hieroglyferna med hjälp av Rosettastenen. Genom att jämföra de grekiska inskriptionerna med de egyptiska hieroglyferna och demotiska skriften, kunde Champollion börja avkoda den forntida egyptiska skriften. Hans arbete banade väg för en djupare förståelse av den egyptiska civilisationens historia, kultur och religion.

Rosettastenen blev en symbol för den otroliga bedriften att avkoda hieroglyferna och öppna upp en hel värld av kunskap om det forntida Egypten. Dess närvaro på British Museum ger besökarna en möjlighet att se detta historiska dokument på nära håll och förstå dess betydelse i den vetenskapliga världen.

Samtidigt har det funnits diskussioner och debatter om frågan om återlämning av Rosettastenen och andra artefakter till sina ursprungsländer, med argumentet att de bör återvända för att ingå som en del av sitt kulturella arv. Det är en pågående fråga som fortsätter att väcka intresse och engagemang i den bredare diskussionen om äganderätt och representation av kulturarv.

I det stora hela är Rosettastenen en symbol för det vetenskapliga framsteget och den eviga längtan efter att förstå och tolka vårt gemensamma kulturarv. Dess närvaro på British Museum ger besökarna en unik möjlighet att uppleva denna historiska ikon och uppskatta dess betydelse för förståelsen av det forntida Egyptens historia och kultur.

Rosettastenen Läs mer »

British Museum

Upptäck en värld av kultur och historia på British Museum i London! Denna fascinerande institution är ett av världens mest betydande museer och erbjuder en omfattande samling av konst- och historieföremål från hela världen. Från forntida civilisationer till modern konst, lockar British Museum besökare med sin imponerande mångfald av utställningar.

Några berömda utställningar på British Museum inkluderar:

 1. Rosettastenen: En av de mest kända artefakterna på museet, denna sten med inskriptioner på tre olika skriftsystem spelade en avgörande roll i dechiffreringen av hieroglyfer.
 2. Elgin Marbles: En samling marmorskulpturer som en gång pryddes Parthenon-templet i Aten, Grekland. Dessa skulpturer anses vara en höjdpunkt inom klassisk konst.
 3. Mumier och egyptiska samlingar: British Museum har en omfattande samling egyptiska föremål, inklusive mumier, sarkofager och imponerande statyer av forntida faraoner.
 4. Sutton Hoo-skeppet: Detta utställningsföremål är en rekonstruktion av ett anglosaxiskt skepp som hittades i Suffolk, England. Det är en viktig källa till kunskap om den tidiga engelska historien.

British Museum har en rik historia och har varit en symbol för det brittiska imperiets påverkan på världen. Det grundades år 1753 och var det första allmänna museet som öppnade sina dörrar för allmänheten. Under århundradena har museet samlat in och bevarat föremål från olika delar av världen, ofta som ett resultat av Storbritanniens koloniala förflutna.

Många av de föremål som finns på British Museum kommer från länder som tidigare var en del av det brittiska imperiet. Diskussioner om återlämning av vissa artefakter till deras ursprungsländer har uppstått och pågår fortfarande.

Genom att besöka British Museum får du inte bara en inblick i världens rika kulturarv utan också en möjlighet att reflektera över frågor om kulturell identitet, historisk förbindelse och representation. Det är en plats som inspirerar till lärande och upptäckt, samtidigt som den utmanar oss att reflektera över vår globala historia och arv.

British Museum Läs mer »

London Eye

London Eye är ett pariserhjul i London som restes för att fira millennieskiftet. London Eye ligger på Themsens södra sida. Högst upp befinner man sig 170 meter över marken och har cirka 40 kilometers utsikt i alla väderstreck. London Eye är en av de mest populära turistattraktionerna i staden. Det erbjuder en fantastisk utsikt över skyline och floden Themsen. London Eye har 32 kapslar som rymmer upp till 25 personer vardera. Det är ett utmärkt sätt att se Londons alla sevärdheter på bara några minuter!

Hemsida
www.londoneye.com

London Eye Läs mer »

10 sevärdheter i London

Här är en lista med 10 populära sevärdheter i London, inklusive korta beskrivningar, områden och närmaste tunnelbanestationer:

 1. Buckingham Palace: Beläget i området Westminster, är Buckingham Palace residenset för den brittiska monarken. Här kan du se den berömda vaktavlösningen. Närmaste tunnelbanestation: Green Park.
 2. Tower of London: Beläget vid floden Themsen, är Tower of London ett historiskt fästning- och slottskomplex. Det är känt för sina kungliga juveler och fängelsehistoria. Närmaste tunnelbanestation: Tower Hill.
 3. Big Ben och Houses of Parliament: Belägna i Westminster, är Big Ben och Houses of Parliament ikoniska symboler för London. Big Ben är en klocktorn medan Houses of Parliament är platsen för det brittiska parlamentet. Närmaste tunnelbanestation: Westminster.
 4. London Eye: Beläget vid floden Themsen, är London Eye ett enormt observationshjul som erbjuder fantastisk utsikt över staden. Det är en av de mest kända landmärkena i London. Närmaste tunnelbanestation: Waterloo.
 5. British Museum: Beläget i Bloomsbury, är British Museum ett av världens främsta museer och rymmer en imponerande samling av konst- och historieföremål från hela världen. Närmaste tunnelbanestation: Tottenham Court Road.
 6. Tate Modern: Beläget vid floden Themsen, är Tate Modern en av världens främsta konstmuseer för modern och samtida konst. Det är inhyst i en ombyggd kraftstation och erbjuder en imponerande konstsamling. Närmaste tunnelbanestation: Southwark.
 7. St. Paul’s Cathedral: Beläget i City of London, är St. Paul’s Cathedral en imponerande anglikansk katedral med en fantastisk kuppel och en rik historia. Besökare kan också klättra upp till Whispering Gallery för en spektakulär utsikt. Närmaste tunnelbanestation: St. Paul’s.
 8. Tower Bridge: Beläget vid floden Themsen, är Tower Bridge en ikonisk bro som är känd över hela världen. Den är kännetecknad av sina två torn och sin unika mekanism. Närmaste tunnelbanestation: Tower Hill.
 9. Covent Garden: Beläget i West End, är Covent Garden ett livligt område känt för sin teater, shopping och restauranger. Det har också en populär marknad och är en perfekt plats för att njuta av gatumusiker och underhållning. Närmaste tunnelbanestation: Covent Garden.
 10. Natural History Museum: Beläget i South Kensington, är Natural History Museum ett av de mest populära museerna i London. Det har en imponerande samling av naturhistoriska föremål och är känt för sin spektakulära arkitektur. Närmaste tunnelbanestation: South Kensington.

Observera att tunnelbanestationerna kan vara subjektiva baserat på din startpunkt och vilken linje du tar, så det kan vara bra att använda en tunnelbanekarta eller reseplanerare för att få exakta riktningar. För att planera din resa i London rekommenderas att använda sig av Transport for London webbplats eller mobilapp. Dessa ger detaljerade uppgifter om tunnelbanelinjer, stationer och reserutter.

Fler sevärdheter

Det finns flera andra populära sevärdheter i London, inklusive Westminster Abbey, Piccadilly Circus, National Gallery, Hyde Park, och British Library, bland många andra. London är en stad full av kultur, historia och spännande platser att utforska. Oavsett vilka sevärdheter du väljer att besöka, är tunnelbanan ett bekvämt och effektivt sätt att ta sig runt i staden och upptäcka allt som London har att erbjuda.

10 sevärdheter i London Läs mer »