Londonbloggen

En världsmetropol som aldrig sover och där det alltid finns något nytt att upptäcka och uppleva. Med arv från imperiet där solen aldrig gick ner är staden en salig blandning av historia, stolthet, kulturer och människor från världens alla hörn. London är verkligen en stad där alla hittar något de älskar!

Reseberättelse: Fotbollsresa till Craven Cottage

Dag 1:
Vi började vår fotbollsresa från Ludvika tidigt på morgonen och tog oss till Arlanda för att flyga till London. Med spänning och förväntan inför oss landade vi på Heathrow Airport och gjorde oss redo för äventyret. Efter att ha checkat in på vårt hotell, Royal National vid Russel Square, bestämde vi oss för att utforska området och ta en lugn kväll i Covent Garden. Vi njöt av en härlig middag på en lokal restaurang och avslutade kvällen med att promenera längs de pittoreska gatorna och beundra de vackra teatrarna och livliga gatumusikanterna.

Dag 2:
Idag var det matchdag! Efter en stadig engelsk frukost bestämde vi oss för att utforska centrala London och passera de stora sevärdheterna. Vi började vår promenad vid Big Ben och Houses of Parliament, och fortsatte vidare till Westminster Abbey. Efter att ha tagit några bilder vid Buckingham Palace begav vi oss till Craven Cottage för matchen mellan Fulham och Liverpool. Innan matchen stannade vi till på en traditionell engelsk pub i närheten av stadion för att mingla med andra fans och njuta av några pints med öl. Atmosfären var grymt bra, framförallt på liverpoolfansen. Efter en spännande match gick vi längs Themsen och njöt av en avkopplande vandring genom parken.

Dag 3:
Idag bestämde vi oss för att utforska två populära områden för mat och underhållning i London: Soho och Covent Garden. Vi började kvällen med att utforska Soho, känt för sitt livliga nattliv och trendiga restauranger. Vi valde en restaurang som erbjöd en variation av internationella kök och njöt av läcker mat och en livlig atmosfär. Efter middagen fortsatte vi till Covent Garden, där vi blev överväldigade av det livliga gatulivet och de fantastiska gatuartister som underhöll oss. Vi utforskade de charmiga butikerna, njöt av några efterrätter på ett kafé och avslutade kvällen med en fantastisk teaterföreställning i området.

Sammanfattning och några resetips

Fördelen med att använda Oyster Card för tunnelbanan var att det gjorde det enkelt och smidigt för oss att ta oss runt i London. Med det kunde vi enkelt resa genom stadens tunnelbanenätverk utan att behöva köpa biljetter varje gång. Vi laddade våra Oyster Cards med reskredit och använde dem för att smidigt ta oss till olika sevärdheter, restauranger och pubar. Det sparade oss tid och pengar samtidigt som vi hade tillgång till ett pålitligt och effektivt transportsystem.

Det var en oförglömlig fotbollsresa från Ludvika till London! Från matchupplevelsen på Craven Cottage till utforskningen av centrala London och de underbara kvällarna i Soho och Covent Garden, var varje dag fylld v spännande upplevelser och minnesvärda stunder. Vi kände verkligen pulsen och energin i London, från de historiska sevärdheterna till den levande kulturen som omgav oss.

Vårt besök på Craven Cottage var en höjdpunkt, där vi fick uppleva den genuina engelska fotbollsatmosfären. Pubbesöket före matchen lät oss mingla med likasinnade fans och känna gemenskapen. Vandringen längs Themsen gav oss möjlighet att koppla av och njuta av den vackra naturen i stadens hjärta. Att promenera genom centrala London och passera ikoniska landmärken som Big Ben, Buckingham Palace och Westminster Abbey gav oss en känsla av stadens historia och betydelse. Vi insåg verkligen hur rikt London är på kultur och arv. Kvällarna i Soho och Covent Garden var en fest för våra sinnen. Restaurangerna i Soho erbjöd en härlig variation av matupplevelser, och vi blev inte besvikna på smakerna och atmosfären. Covent Garden lockade oss med sitt livliga nattliv och fantastiska underhållning. Att avsluta kvällen med en teaterföreställning gav oss en känsla av glamouren och kreativiteten som London är känd för.

Hotellet, Royal National vid Russel Square, erbjöd oss en bekväm och bekväm bas för vår vistelse. Dess närhet till tunnelbanan gjorde det lätt att utforska olika delar av staden och utnyttja fördelarna med Oyster Card för smidiga resor. Denna fotbollsresa till London var en perfekt blandning av sport, kultur och gastronomi. Vi lämnade London med hjärtat fullt av minnen och ett löfte om att återvända till denna fantastiska stad igen.

Rosettastenen

Rosettastenen, en av de mest framstående och betydelsefulla artefakterna på British Museum, är en viktig symbol för dechiffreringen av det forntida Egyptens hieroglyfer. Stenen är en fragment av en större granitplatta som upptäcktes år 1799 i Rosetta, en liten stad i norra Egypten. Dess inskriptioner spelade en avgörande roll i att låsa upp de mystiska hieroglyferna och förstå den forntida egyptiska skriftsystemet.

Rosettastenen är särskilt bemärkelsesvärd för att den bär inskriptioner på tre olika skriftsystem: forntida egyptiska hieroglyfer, demotisk skrift och grekiska. Den upptäcktes under Napoleon Bonapartes Egyptiska kampanj och hamnade senare i brittiska händer efter slaget vid Alexandria och den efterföljande franska kapitulationen.

Det var den unga franske forskaren Jean-François Champollion som tog på sig den monumental uppgiften att dechiffrera hieroglyferna med hjälp av Rosettastenen. Genom att jämföra de grekiska inskriptionerna med de egyptiska hieroglyferna och demotiska skriften, kunde Champollion börja avkoda den forntida egyptiska skriften. Hans arbete banade väg för en djupare förståelse av den egyptiska civilisationens historia, kultur och religion.

Rosettastenen blev en symbol för den otroliga bedriften att avkoda hieroglyferna och öppna upp en hel värld av kunskap om det forntida Egypten. Dess närvaro på British Museum ger besökarna en möjlighet att se detta historiska dokument på nära håll och förstå dess betydelse i den vetenskapliga världen.

Samtidigt har det funnits diskussioner och debatter om frågan om återlämning av Rosettastenen och andra artefakter till sina ursprungsländer, med argumentet att de bör återvända för att ingå som en del av sitt kulturella arv. Det är en pågående fråga som fortsätter att väcka intresse och engagemang i den bredare diskussionen om äganderätt och representation av kulturarv.

I det stora hela är Rosettastenen en symbol för det vetenskapliga framsteget och den eviga längtan efter att förstå och tolka vårt gemensamma kulturarv. Dess närvaro på British Museum ger besökarna en unik möjlighet att uppleva denna historiska ikon och uppskatta dess betydelse för förståelsen av det forntida Egyptens historia och kultur.

British Museum

Upptäck en värld av kultur och historia på British Museum i London! Denna fascinerande institution är ett av världens mest betydande museer och erbjuder en omfattande samling av konst- och historieföremål från hela världen. Från forntida civilisationer till modern konst, lockar British Museum besökare med sin imponerande mångfald av utställningar.

Några berömda utställningar på British Museum inkluderar:

  1. Rosettastenen: En av de mest kända artefakterna på museet, denna sten med inskriptioner på tre olika skriftsystem spelade en avgörande roll i dechiffreringen av hieroglyfer.
  2. Elgin Marbles: En samling marmorskulpturer som en gång pryddes Parthenon-templet i Aten, Grekland. Dessa skulpturer anses vara en höjdpunkt inom klassisk konst.
  3. Mumier och egyptiska samlingar: British Museum har en omfattande samling egyptiska föremål, inklusive mumier, sarkofager och imponerande statyer av forntida faraoner.
  4. Sutton Hoo-skeppet: Detta utställningsföremål är en rekonstruktion av ett anglosaxiskt skepp som hittades i Suffolk, England. Det är en viktig källa till kunskap om den tidiga engelska historien.

British Museum har en rik historia och har varit en symbol för det brittiska imperiets påverkan på världen. Det grundades år 1753 och var det första allmänna museet som öppnade sina dörrar för allmänheten. Under århundradena har museet samlat in och bevarat föremål från olika delar av världen, ofta som ett resultat av Storbritanniens koloniala förflutna.

Många av de föremål som finns på British Museum kommer från länder som tidigare var en del av det brittiska imperiet. Diskussioner om återlämning av vissa artefakter till deras ursprungsländer har uppstått och pågår fortfarande.

Genom att besöka British Museum får du inte bara en inblick i världens rika kulturarv utan också en möjlighet att reflektera över frågor om kulturell identitet, historisk förbindelse och representation. Det är en plats som inspirerar till lärande och upptäckt, samtidigt som den utmanar oss att reflektera över vår globala historia och arv.

Reseberättelse: Fotbollsresa till Emirates

Dag 1
Vi vaknade tidigt på morgonen, fyllda av förväntan över den kommande fotbollsresan. Vårt mål var London, och specifikt Emirates Stadium, hemmaplan för Arsenal. Efter att ha packat våra väskor och sagt adjö till våra nära och kära, begav vi oss till Landvetter för att ta flyget till London. Vi landade på Heathrow Airport och tog oss till vårt hotell ST Giles i centrala London. Efter att ha checkat in och fräschat upp oss bestämde vi oss för att utforska staden och hitta någonstans att äta middag.

Dag 2
Matchdagen var äntligen här! Vi började dagen med en stadig frukost på hotellet och gjorde oss sedan redo för att ta oss till Emirates Stadium. Vi hoppade på tunnelbanan och efter en kort resa var vi framme vid arenan. Atmosfären var elektrisk och vi kunde knappt bärga oss inför matchen mellan Arsenal och Leicester. Vi hade köpt biljetter till matchen i förväg och hade bra platser på läktaren. Matchen var otroligt spännande och vi jublade högt när Arsenal gjorde mål. Efter matchen passade vi på att besöka souvenirbutiken och köpa några minnessaker för att komma ihåg denna speciella dag.

Dag 3
Efter en intensiv matchdag bestämde vi oss för att ta det lite lugnare och utforska centrala London till fots. Vi började vår promenad vid Buckingham Palace och fortsatte genom St. James’s Park. Vi gick förbi Downing Street och Trafalgar Square, där vi tog några bilder vid den imponerande Nelsonstatyn stod. Det var fantastiskt att se alla dessa historiska sevärdheter med egna ögon. På vägen stannade vi till vid en traditionell pub och njöt av en välsmakande fish and chips till lunch. Vi fortsatte sedan vår promenad genom Covent Garden och Oxford Street, där vi shoppade lite och njöt av atmosfären.

Dag 4
Våra kvällar i London bestod av att äta god mat på olika restauranger och besöka kända pubar. Denna kväll bestämde vi oss för att prova en av de mest populära pubarna i staden. Vi njöt av välsmakande öl och minglade med både lokalbefolkningen och andra turister. Stämningen var hög och vi hade många skratt och trevliga samtal.

Dag 5
Det var dags att säga farväl till London och åka tillbaka till Göteborg. Vi packade våra väskor och checkade ut från hotellet. Efter en sista god frukost begav vi oss till Heathrow Airport och tog flyget tillbaka till Göteborg. Resan hade varit fylld av spännande upplevelser och minnes

ABBA Voyage

Upplev ABBA på scenen i en konsert som ingen annan.

ABBA har skapat den typ av konsert de alltid velat, och uppträtt för sina fans när de är som allra bäst: som digitala versioner av sig själva som stöds av dagens bästa musiker. Suddiga gränser mellan det fysiska och det digitala tillsammans med den senaste tekniken för rörelseupptagning gör att magin i ABBA åter väckts till liv.

Arena

Beläget i Queen Elizabeth Olympic Park i östra London erbjuder ABBAs hisnande och specialbyggda arena den perfekta miljön för ABBA Voyage och erbjuder en levande musikupplevelse som ingen annan.

Biljetter

Biljetter köps via abbavoyage.com/tickets

ABBA

ABBA var en svensk popgrupp som bildades i Stockholm 1972. Bandet bestod av två gifta par, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad samt Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. De är mest kända för sina låtar ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia”, ”Super Trouper” och ”Waterloo”. ABBA är ett av de mest framgångsrika banden genom tiderna. Med över 380 miljoner sålda skivor är de en av de bäst säljande musikartisterna i historien. Deras hits som ”Dancing Queen” och ”Waterloo” spelas än i dag på radiostationer över hela världen.

London Eye

London Eye är ett pariserhjul i London som restes för att fira millennieskiftet. London Eye ligger på Themsens södra sida. Högst upp befinner man sig 170 meter över marken och har cirka 40 kilometers utsikt i alla väderstreck. London Eye är en av de mest populära turistattraktionerna i staden. Det erbjuder en fantastisk utsikt över skyline och floden Themsen. London Eye har 32 kapslar som rymmer upp till 25 personer vardera. Det är ett utmärkt sätt att se Londons alla sevärdheter på bara några minuter!

Hemsida
www.londoneye.com

Ekstedt at The Yard

Den svenska stjärnkocken Niklas Ekstedts restaurang Ekstedt at The Yard hittar du på Great Scotland Yard Hotel i Westminster, London.

Ekstedt på The Yard kommer fokusera på skandinaviska matlagning tillsammans med de allra bästa säsongsbetonade brittiska ingredienserna. Menyn består av signaturrätter tillsammans med en uppfinningsrik cocktailmeny och banbrytande naturvinslista. Liksom den michelinstjärnebelönade Niklas Ekstedts andra restauranger kommer fokus ligga på tillagning med hjälp av eld.

Namn
Ekstedt på The Yard

Adress
3-5, Great Scotland Yard, London SW1A 2HN

Webbplats
www.ekstedtattheyard.com

Fotbollsresa till västra London

Västra delen av London är hemmamark för klubbarna Brentford, Chelsea och Fulham. De två sist nämndas arenor ligger inom promenadavstånd från varandra. Craven Cottage som är Fulhams hemmaarena ligger på Themsen norra strand och Chelseas Stamford bridge ligger en bit norrut. Brentford spelar sina hemmamatcher på Brentford Community Stadium. 

Fotbollsresa till östra London

Östra London som alltid varit arbetarnas del av staden domineras fotbollsmässigt av West Ham som trots lång tid utan framgång och titlar drar stora åskådarskaror till London Stadium. West Hams största konkurrent i de östra stadsdelarna är Millwall som kommer från södra sidan av floden Themsen. Millwall har en fanatisk hemmapublik men tyvärr har klubben historiskt sett haft stora problem med huliganer vilket gjort att klubben har ett dåligt rykte och antalet inresande besökare till The New Den är färre än till de andra Londonlagen. I Nordöstra delen av London finner du den relativt okända klubben Leyton Orient som spelar sina matcher hemma på Brisbane Road.